20 Ocak 2017 Cuma

MİNTİMİR ŞEYMİYEV DİASPORADAKİ TATARLAR İÇİN TATARLIK SİMGESİ İDİ.


EKİM 2014 KAZAN - Şeymiyev ile.


Tataristan Devlet Başkanı Mintimir Şeymiyev ile 1992 yılında Dünya (Bütündünya) Tatar Kongresi zamanında tanışmıştım. Bu tarihten sonra Kazan’ı her ziyaretimde kendisiyle tesadüfen de olsa görüşmelerimde dostça selamlaşırdık. Rusya’nın zulmünden kaçıp dünyanın dört bucağına savrulan biz Tatar muhacirler ve nesilleri için Şeymiyev, bir milli kimlik simgesine dönüşmüştü.

Kendisinden, belki Tataristan’ın bağımsızlığını değil ama pek çok şeyler umduk. Şeymiyev’in siyasetteki en büyük başarısı Tataristan’ı egemenlik referandumuna götürmesi oldu. Bu adımıyla anavatandan uzaktaki Tatarlarda da büyük ümit doğurmuştu. İkinci önemli başarısı olarak ise Kul Şerif camiini yaptırması gösterilebilir. Böylece Tatarlara hem geçmiş gururlu tarihlerini hatırlatacak bir vesile vermiş oldu hem de dini – milli bir sembole kavuşmalarını sağladı.

Her insan gibi onun da sevapları ve hataları olmuştur. Bana göre Yeltsin döneminde Latin alfabesine geçilmiş olsa, Kazan’ın konumu hem Moskova karşısında hem de dünya ölçeğinde yükselmiş olurdu. Bence Tatar diline gerekli önemin verilmemesi Kazan’ı zayıflatan bir siyasi tercih olmuştur. Kendi parlamentosunda anadilini kullanmayan bir halkın egemenlik talep etmesi için geçerli savı kalmamıştır. 

Genç kuşaktan kimseleri etkili görevlere getirmemek de bence gelecekte bizim açımızdan yetersizlik doğuracaktır. Bir başka yetersizlik olarak ise, önde gelenlerin çocuklarının, akraba ve ailelerinin zenginlik içinde yaşam sürmesine karşılık halkın çoğunluğunun maddi sıkıntılar içinde azap çekmesini görüyorum. 

Uzun sözün kısası, Şeymiyev hem Tataristan tarihinde hem de Tatar halkının hatırasında unutulmaz bir lider olarak kalacaktır. 


Azatlık Radyosu'ndaki Tatarca aslından Türkçe'ye çeviren: Beril Cansever Devlet