10 Kasım 2015 Salı

Ankara’da Tatar Derneğinin 50. Yılı Görkemli Kutlandı


Nadir Devlet*


7 Kasımda Türkiye’nin başkenti Ankara’da Kazan Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin yarım asır idrak etmesi merasimi gerçekleştirildi. Bayrama 300 kadar kişi katıldı.

Uzak diasporada yaşayan Tatarların Türkiye’de iki-üç, Finlandiya ile Avustralya’da ikişer, ABD’nin iki şehrinde birer dernekleri mevcut. Mevcudiyetlerini koruyanların kuruluş tarihleri 88 ile 25 yıllar arası.

Ankara’daki Kazan Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin 50. yıl merasimine gelen misafirlerin çoğunluğu Çin, Japonya ve Kore’de 1950’li yıllarda Ankara, İstanbul, İzmir ve daha küçük şehirlerine yerleşmiş olanlar ve onların çocukları idi.    Misafirler arasında çok uzaktan ABD New Orleans’tan İdil ve Meral Şamiloğlu çifti,  New York’tan Borluca çifti ve New York Tatar Derneğinin Başkanı Orhan Agiş bulunuyordu.
Tataristan’ın Türkiye’deki Vekili Aydar Gaşigullin ile birlikte son dakikada olsa da gelebilen Dünya Tatarları Kongresi Başkanının yardımcıları Mars Tukay ile Talat Bari, sanatkarlar akordeoncu Rinat Veliev ile şarkıcı Çulpan Ahmetova bulunuyordu. Onlar bu bayrama Tataristan adından katıldılar.

On kişilik yuvarlak masalar etrafında oturan misafirlerle tamamen dolu olan salonda resmi kısım koronun başta İstiklal sonra Tukay Marşını seslendirmesi ile başladı.  Koroya mesleği çocuk cerrahı olan Prof. Dr. Gayaz Akçura yönetti, ona kemanı ile Devletşah eşlik etti. 

Akabinde programın resmi konuşmalar faslı başladı. Bu kısım şimdiki Başkan Fuat Tiniş’in sözleri ile açıldı. O 50 yıllık dernek hakkında bilgiler verdi ve onu kuranlardan biri (ve ilk başkan) Reşit Aygün’ü davet ederek, bir hediye verdi. Reşit Bey de Ahmet Veli Menger’in yardımlarıyla dernek binasını nasıl satın aldıklarını anlattı.

Sıra Tataristan misafirlerine gelmişti. Tataristan’ın Türkiye’deki Vekili Aydar Gaşigullin Cumhurbaşkanının mektubunu okudu ve derneği tebrik etti. Mars Tukay Dünya Tatarları Kongresi Başkanı Rinat Zakirov’un kutlama mektubunu okudu, ikinci yardımcı Talat Bari milli mahiyette bir konuşma yaptı. Ayrıca gazeteci Feniye Hucahmet de bir konuşma yaptı.

Türkiye’deki Tatar kadınlarının milli özelliklerini koruma gayretini överken, kendisinin Türk kadınları gibi başını bağlaması, daha önce “Sosyalist Tataristan” gazetesinde çalışan, şimdi ise dini takvimler çıkarması ve Ankara’daki misafirlere din hakkında konuşması çoğunluğun acayibine gitti. Kazandan gelenler her toplantıda olduğu gibi Kazan Kremlin’in resimlerini hediye ettiler. Buradaki halk Tataristan’daki gibi bu nevi toplantılarda siyasi mahiyetli konuşmalara alışık olmadıkları için, kendi aralarında konuşmaya, gürültü yapmaya başladılar.

Derneğin gençleri milli dans gösterisi yaptılar, koro da şarkılar söyledi. Gecede Kazanlı akordeoncu Rinat Veliev’in ustalığı ve Çulpan Ahmetova güçlü sesi herkesin hoşuna gitti, misafirler onlara katılarak dans ettiler ve eğlendiler.

Pazar günü ise bayram Dernek binasında devam etti. Burada kadınların hazırladığı peremeç ve çekçekler yenildi. Onlarca yıldır Türkiye Tatarlarının böyle büyük bir bayram kutladıkları olmamıştı.



* Editör notu: Bu makale Azatlık Radyosu için Tatarca kaleme alınmış ve yazarı tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.